‘Los Cañones’, els antiaeris del Carmel

Sembla que les grans històries només hagin de passar lluny de casa, però sovint freqüentem llocs i coneixem persones que amaguen un passat tan important i proper, com desconegut. El cim del turó de la Rovira, al Carmel, és un d’aquests indrets oblidats on la història se sent si ens fixem en els petits detalls.

El temps no es pot tocar. La física diu que el temps i l’espai són variables dependents, però aïllades una de l’altre. Així i tot, hi ha indrets on el temps es pot veure i tocar. Espais on el pas dels anys s’han anat superposant en sediments d’història, i on es mesclen els uns amb els altres en una convivència màgica.

La guerra civil ha pertorbat vides i espais. Les persones i la història han patit revolucions a tots nivells que han canviat el seu present i per sempre el nostre futur. Quan trepitgem espais bèl·lics, només podem imaginar un petit esbós del que realment ha comportat en el dia a dia de les nostres vides.

La vida s’escola per on pot fluir. Persones que coneixem i espais que compartim, tenen un esperit vital que percebem però que sovint no coneixem, tot i mantenir intacte la seva essència.

El que avui considerem pintades d’adolescents rebels, són expressions artístiques dels joves del nostre temps. La història necessita sedimentar-se per poder valorar-se amb perspectiva.

Un espai oblidat, és un espai ple de vivències i records. Quan un espai mor, realment torna a néixer. Tot canvia i tot torna a ser el mateix. Un punt final, sovint significa un punt i seguit en la història.

En el documental, un grup de joves descobrirà els vincles de l’espai amb la guerra civil espanyola i el barraquisme de mitjans del s. XX a través de les vivències i records dels seus protagonistes, realitzant una reflexió sobre la importància de la memòria històrica.

Un documental de Jordi Busquets.
Una producció de Paral·lel 40 per a Televisió de Catalunya – 2010

¡Comenta!

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s